Om GF

GF – en kristen festival?

Kan en festival vara kristen och finns det särskilt kristen musik? Om det gör det vore det intressant höra ett kristet gitarrsolo eller ett kristet extranummer. Eller så är frågan fel ställd. Som om den kristna tron är en avgränsad tårtbit i livet, att Gud angår den tolftedel av våra liv som finns kvar när intressen, familjeliv, träning, måsten och ansvar tagit sina tuggor.

En festival kan nog inte vara kristen i sig, men den kan genomsyras av Guds närvaro. Dels i atmosfären som skapas när troende samlas i Jesus namn. Dels genom vad som skapas i nuet när musik och texter framförs som är skrivna med en längtan att Gud ska bli sedd och hörd. Det sker också i äktheten när livets alla områden får beskrivas, när toner säger mer än ord.

På GF finns pulsen, högoktanig festivalyra med konserter och happenings. Det är högljutt, det är lågmält. Det berör och stör. Det är högt och lågt.

På GF finns djupet, eftertänksamhet och reflektion över livets stora frågor. Det är högljutt, det är lågmält. Det berör och stör. Det är högt och lågt.

GF – där Guds närvaro nuddar vid vår

Kan en festival vara kristen? Oklart. Men en människa kan vara det och det betyder att Guds kärlek har fått ta en person vid handen och räddat honom eller henne ut från sitt eget inkrökta liv till ett liv i gemenskap med Gud och andra troende. Det är en farvälkyss till individualismens magknip, det är fast mark under fötterna. Det är nära. Det är här. Det är nu. Det är Guds ostoppbara rike som hittar tusen vägar för att ta över oss och vår tid. Bit för bit. Ibland sker det genom musik, i mötet med Gud och människor, i rikedomen av att sträcka sig ut till människor i nöd. Detta och mycket mer vill Gullbrannafestivalen vara en plats för.

Gullbrannafestivalen är en festival. Det är en kristen festival, för det är en plats där Guds vilja med oss förhoppningsvis ska bli mer synlig. För det är det som sker när Guds närvaro nuddar vid vår. Klarare färger, det mesta får ett vidare perspektiv, det mesta får smak av något godare. Svärtan kan finns kvar, smärtan också, men i sprickorna ett annat ljus. Guds ljus.

Ett ljus som är hopp i en tid av hopplöshet. Frid, mitt i en tid av strid. Kärlek, i en tid av hårt tonläge. Nåd, oförtjänt godhet och förlåtelse i en tid där inte många uträknade ges en andra chans.
Där skam och trasighet får många att dra sig undan, stänga till och stänga ner, där vill GF vara en festival med frisk luft. Där det finns plats att bara vara, låta musiken få trötta fötter att dansa igen. Där skratt och tårar längst kinderna ryms sida vid sida.

Kort och gott är Gullbrannafestivalen konserter, gudstjänster, samlingar av olika slag och happenings. Det är en fullmatad helg man inte sover bort, det får man göra någon annan gång.

Välkommen till GF!