Jaerv & The OK Factor (US)

Jaerv & The OK Factor (US)
Jaerv & The OK Factor (US)

Den hyllade stråkduon The OK Factor från Minnesota, och den prisbelönta svenska kvintetten Jaerv, är väldigt glada över att ge sig ut på sin andra Sverigeturné för att presentera sitt program, Traditions.

2017 möttes gruppernas musikaliska världar efter att The OK Factor öppnade för Jaerv på Cedar Cultural Center i Minneapolis. Det fanns en omedelbar koppling mellan dem, grundad i en ömsesidig kärlek och respekt för varandras talang, rytmiska idéer, inspirerande melodisk ornamentik, fascinerande instrumentering och – ja, musiktraditioner.

Efter flera bejublade turnéer i både Sverige och USA och ömsesidiga utbyten av traditionell svensk och amerikansk musik har ett naturligt och organiskt partnerskap utvecklats mellan The OK Factor och Jaerv som känns, ses och hörs av deras publik, både i Sverige och i USA.

Genom hela Traditions finslipar banden konsten att samarbeta genom unik instrumentering och känsligt musikaliskt samspel, vilket skapar en påtaglig och äkta glädje som deras publik kommer att bära med sig lång tid framöver.

Gruppernas samarbete har uppmärksammats och erhållit stöd av the American Swedish Foundation och Statens Kulturråd.

The OK Factor
Lekfull och oväntad, ny-klassiska crossover-duon The OK Factor skriver och spelar folkinspirerad musik inspirerad av flera genrer och stilar, med ett konstnärskap som avslöjar deras klassiska träning. Cellisten Olivia Diercks och violinisten Karla Colahan finner stor glädje i att trotsa förväntningarna och leverera en upplevelse utanför vad publiken förväntar sig från en cello- och fiolduo. Deras passion för att uppträda och utbilda sig har fortsatt att ge dem framgång i stora delar av USA och utomlands och bjuder in publiken att utforska musik och odla en nyfikenhet om musikens roll i deras liv.

Jaerv
Jaerv är en prisbelönt kvintett som sjunger och spelar utåtriktad, energifull och innerlig folkmusik med influenser från pop och jazz. I genuin spelglädje skapar de sina virvlande melodier med såväl instrument som sina fem röster där den varma, breda vokalklangen ger dem en särprägel i svensk folkmusik. Vokala femstämmiga kärleksvisor blandas med kraftfulla polskor och fria improvisationer där samklangen, rytmen och den sceniska energin inte lämnar någon oberörd. Jaerv är flitigt anlitade i många olika sammanhang. Sedan starten för 15 år sedan har de turnerat i bl.a. Japan, USA, Skottland, Irland, Norge och Sverige och samarbetat med bl.a. Sofia Karlsson, Göteborgs Symfoniker och Vocal Art Ensemble. Jaerv har mottagit flertalet utmärkelser och stipendier från bl.a. Kungliga Musikaliska Akademien, Statens Kulturråd och The American-Swedish Foundation. De har gett ut fyra fullängdsalbum och släppt ett antal singlar med internationella samarbeten, bl.a. med den japanska Koto-virtuosen Hiroe Morikawa samt cross-over duon The OK Factor från USA.

Medverkande:
Olivia Diercks (US) – cello
Karla Colahan (US) – fiol
Joel Hagen – flöjt, whistles, sopransaxofon, sång
Markus Gustavsson – fiol, sång
Tobias Hedlund – slagverk, sång, tramporgel
Harald Nilsson – gitarrer, sång
Anders Bergsten – kontrabas, nyckelharpa, sång

Folkmusik

Sverige möter USA i unik instrumentering musikaliskt samspel.

Fler artister på GF