GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

Musik genom ångest och glädje

Kategorier: krönika

Ett av GFs ledord är Musik. Musik är något otroligt viktigt i vårt samhälle. Det handlar sällan om människor har en relation till musik, utan hur den relationen ser ut. I närheten av musikälskare hör vi ofta att musiken är ”allt för mig”, ”mitt sätt att uttrycka mig”, ”något för alla tillfällen” och så vidare. Även om inte alla aktivt lyssnar på musik, är det svårt att undgå den. Om det inte är ett musikstycke eller en låt, kan det vara vinden som tar tag i trädkronorna, en flock fåglar som seglar över gatan, bilar som tutar eller barn som jublar.

Om du läser denna festivalblogg tror jag du har en ganska stark relation till musiken, och så har det varit för människor i många tusen år.

I Första Samuelboken berättas det om kung Saul. Han plågades av en ond ande, vilket skulle kunna vara ångest eller depression. Sauls vänner föreslår att han ska hitta någon som kan spela för honom när det är som jobbigast. Kanske kan det lindra plågan. Sagt och gjort, herdepojken David kan spela lyra, och blir förd till kungens palats. Varje gång Saul kände av plågan spelade David, då kände sig Saul lättare till mods. Han blev lugn igen, och den onda anden lämnade honom.

Musiken blev något väldigt viktigt även för David. Han har skrivit de flesta psalmerna i Psaltaren i Gamla testamentet. I inledningen till flera av psalmerna står det när David skrev dem. Psalm 3 inleds: En psalm av David när han flydde för sin son Absalom, psalm 7: En klagosång av David. Det finns även dikter (t.ex. ps 32), psalmer för körledaren (t.ex. ps 31) och vallfartssånger (t.ex. ps 127). I dessa texter behandlar David sorg, glädje, lycka och livets svåra varför och andra frågor. Musiken och texterna var hans sätt att bearbeta vad som hände och hans sätt att tala till Gud.

Musiken är ett arv från skapelsen, som verkar genomsyra alla människor på ett eller annat sätt. Vad betyder musiken för dig?

 

Läs mer: Första Samuelboken kapitel 16, vers 14-23
Psaltaren, till exempel psalm 8, 22, 121, 139, 148.

Mer i samma kategori på bloggen