GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

Georg Wadenius inför fyra uppträdanden på GF

Kategorier: artister intervju

Georg WadeniusUnder sitt första besök på Gullbrannafestivalen gör han inte mindre än fyra uppträdanden. En talkshow, en barnkonsert, en konsert med Cleo och en med Ida Sand. GFs bloggare mötte en lugn Georg Wadenius några minuter innan barnkonserten.

Georg har varit aktiv musiker i nära 50 år. Trots det är han känd även för en yngre publik genom sina barnvisor. Hur beskriver han sig själv?

– Jag är gitarrist i grunden, har skrivit en massa barnvisor genom åren. Jag har spelat med en massa band, både i Skandinavien och internationellt.

Finns det någon av dina låtar du gillar att spela extra mycket?

– Jag gillar förändring och att hålla på med många olika grejer, och då blir det inte så att man fastnar så mycket för en speciell grej. Vissa låtar kan kännas väldigt kul ett tag, sedan vill man hålla på med något annat.

Av den anledningen har Georg testat på olika saker inom musiken. Ibland är det roligt att spela barnmusik, andra gånger håller han sig hellre till jazz och/eller fusion.

Vad ser du fram emot med de olika konserterna?

– Jag vet inte riktigt. Barnkonserten bli väldigt enkel med akustisk gitarr. Hoppas det kommer mycket folk! Cleo är ett otroligt bra band. Jag vet inte i vilken grad det finns en publik till den typen av musik. För det är inte rock eller hårdrock, det är inte jazz jazz heller, men ganska hårt för att kalla det jazz. Det är väl melodisk musik. Det är inte en massa skalor för sakens skull.Georg Wadenius 2

Dagen på Gullbrannafestivalen avslutar Georg med att spela med Ida Sand.

– Det är ganska spännande, för jag har aldrig lirat med henne, har knappt träffat henne. Jag har precis lyssnat på några av låtarna, så vi får se hur det går.

I sommar är Georg ute på turné med Helen Sjöholm, han har några gig med Pugh Rogerfeldt, några egna gig med sin psalmplatta och i augusti ska han sjunga barnvisor med Göteborgs symfoniorkester på Götaplatsen. Ganska mycket, kan tyckas, men själv säger Georg att ”det är lugnt”, och det lugnet vilar över honom inför konserten han snart ska gå in på.

Vad är det roligaste med musik?
Musik är ett eget språk, det uttrycker känslor och förmedlar något som kanske inte kan förmedlas på ett annat sätt., när ord kanske inte täcker det hela. En bra poet kan visserligen framkalla liknande känslor, men jag tror musik är ett eget språk.

 

Text och bild: Sofie Nordquist

Mer i samma kategori på bloggen