GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

GF Sommar 2021

Erik Tilling: ”min största förhoppning är att någon ska få med sig en textrad som gör att han eller hon orkar en bit till på livets väg”

Kategorier: artister intervju

När Erik Tilling senast var på GF, 2014, kom han med ett stort band. I år spelar han med Millan Holm, Ted Hector och Joel Börjesson. En mer avskalad konsert, vilket han själv föredrar.

Erik Tilling

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

Troligen som lugn och trygg. Förhoppningsvis som en trogen vän och en som bryr sig och vill finnas både som god lyssnare och kunna hjälpa till om det behövs. Jag är nog mer av en kvalitativ vän än kvantitativ. På minussidan kan nog någon nämna att jag gillar att ha kontroll.

Hur beskriver du din musik och dina texter?

Min musik är innerlig och lågmäld med inslag av psalm, visa och irländska tongångar. Men fokus i allt mitt låtskrivande är texten. Texter om att det finns en Gud som bryr sig om oss trots livets ojämnheter. Många av mina texter är hämtade eller inspirerade av Psaltarens klagopsalmer. Psaltaren består av 70% klagopsalmer. Inte klaga för att klaga. Utan för att livet ser ut så. Sorg och glädje går hand i hand. I min uppväxt upplevde jag att glädjen betonades ensidigt. Att det är bara när vi är glada som vi kan närma oss Gud. Så är det inte. I exempelvis mässan kommer Kyrie (förbarma dig) före Gloria (ära) vilket jag tror är en poäng. Att steg för steg närma sig Gud. Vi måste i kyrkan låta människor känna som dom känner. Inte forcera dom åt något håll för då kommer de lämna kyrkan och hellre lyssna på något ”profant” där de tillåts känna precis som de känner. (Man behöver dock ”arbeta på sin frälsning” som det står i Skriften, men det är något annat). Man är inte frommare längst fram med sträckta händer än den som sitter längst bak med med böjt huvud i stilla bön. Och tvärtom. Det är hjärtats möte med Gud som är det viktiga. Formerna är olika. Är jag ärlig i min tillbedjan möter Gud mig och jag blir fylld av tacksamhet. På samma sätt vänder alltid klagopsalmerna i Psaltaren och psalmisten blir fylld av tacksamhet! Ärligheten och äktheten är avgörande.

Vad ska bli det bästa med att framträda på GF?

Vi spelade med fullt band, backtracks och led-skärm på stora scenen 2014 när jag släppte mitt förra album HEL. Den här gången kommer vi på kvartett och mer tillbakalutat. Vilket jag föredrar. Det är oftast på trio jag besöker landets kyrkor. Det är lättare att vara spontan med den ”lilla” sättningen jämfört med den ”stora”. Det ska bli så roligt att återvända till GF fast i en mer lågmäld tappning. Men min största förhoppning är att någon ska få med sig en textrad hem som gör att han eller hon orkar en bit till på livets väg.

Har du någon dold talang?

Jag är i princip helt ointresserad av sport men tränade 100 meter som tonåring innan gitarren tog över. Springer fortfarande ganska fort på korta distanser trots min höga ålder. :-)

Mer i samma kategori på bloggen